maanantaina, elokuuta 31, 2009

Hajamietteitä ennen residenssiin siirtymistä

Kaikkia näitä uusia kirjoja katsellessa tulee mieleen, että onkohan tämän maan kulttuurin tilasta ja tulevaisuudesta huolissaan olevilla, virkansa puolesta tai muuten, pienintäkään käsitystä siitä, kuinka hienoa ja korvaamatonta runoutta tässä maassa tällä hetkellä kirjoitetaan ja julkaistaan.

Painavuuteensa nähden sen ansaitsisi tulla osaksi laajempaa tietoisuutta. Niin ei kuitenkaan ole tapahtumassa, kuten jo hallituksen kulttuuripoliittisista tahtotiloista tiedämme. En toisaalta sano, että pitäisi. Vanha hippi minussa vierastaa ajatusta, että porvaristo alkaisi sijoittaa meihin runoilijoihin niitä miljoonia, joita se nousukaudella viskoo galleristeille saadakseen sisustuselementtejä kotiensa kaunistukseksi. Tai että valtiovallan tulisi rakentaa meille musiikkitaloja tai designpalatseja. Me emme ole sellainen sijoitus.

Mutta sen sanon, että juuri nyt kirjoitettu runous lyö kirkkaasti kaikki muut taiteenlajit. Sen veroista ei kerta kaikkiaan ole. Mikä siis neuvoksi? Ei muuta kuin lisää rohkeutta. Runoudesta pitää tehdä aina vaan vaarallisempaa, piittaamattomampaa, maanalaista. Sitä ei pidä myydä. Se pitää antaa pois. Tai mikä vielä parempaa: se pitää tehdä niin näkymättömäksi ja vaikeasti saavutettavaksi, että syntyy puutostiloja.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olipa oksennus tämä blogikirjoitus. Katsoppa peiliin Karri, siellä näkyy taatusti naama joka vihertää - kateudesta. Sinervo ehkä myös myy mutta on myös loistava kirjailija, ei vähiten muodon ja sisällön tasoilla, mistä todistaa myös tämä uutukainen. Lienetkö edes lukenut? Jos niin et näytä tajuavan kirjasta mitään. Huh mitä tekstiä "runoilijalta".
terv. terv. "Jaakko vaan"

Jouni Tossavainen kirjoitti...

Jaakko vaakot ne vaan näyttävät osaavan oksentaa; anonyymina se lienee niin helppoa epäillä toisen lukutaidottomuutta ja laatoittaa omaansa.

tjt

Vesa Haapala kirjoitti...

Karri,

tsemppiä residenssiin!

Vesa

Anonyymi kirjoitti...

Jaakot vaakkuu, kakkaa kukkaruukkuun. Karri on oikeessa, muut väärässä.

Jouni kirjoitti...

No höh, ei edes sekoittamalla saa hauskaa kommenttia aikaiseksi:

./sekoita.py Olipa oksennus tämä blogikirjoitus. Katsoppa peiliin Karri, siellä näkyy taatusti naama joka vihertää - kateudesta. Sinervo ehkä myös myy mutta on myös loistava kirjailija, ei vähiten muodon ja sisällön tasoilla, mistä todistaa myös tämä uutukainen. Lienetkö edes lukenut? Jos niin et näytä tajuavan kirjasta mitään. Huh mitä tekstiä "runoilijalta".

Oksennus myös myy näytä on edes kirjailija, lukenut? ei tasoilla, et sisällön vihertää näkyy mitä ehkä vähiten mistä tekstiä joka - todistaa peiliin loistava olipa ja mutta runoilijalta sinervo mitään naama jos kateudesta tajuavan niin tämä kirjasta myös siellä huh lienetkö myös katsoppa tämä taatusti uutukainen muodon karri, blogikirjoitus.

Anonyymi kirjoitti...

Eiku näin se onnistuu:Olipa oksennus tämä Sinervo.
Ei näytä "runoilijalta".

Loistava muodon naama
vihertää sisällön tasoilla,

tajuavan peiliin näkyy
tekstiä kateudesta.

Lassi H kirjoitti...

Katsopa peiliin: Karri,
loistava kirjailija!
Jos et näytä tajuavan,
siellä on Jaakko vaan.

Huhmitätekstiä huhmitätekstiä
huhhuh huhhuh huh!
Jos et näytä tajuavan,
siellä on Jaakko vaan.

Jouni kirjoitti...

TM & Lassi: :-)

Oma vaatimaton panokseni ottaa mukaan myös muutaman sanan Sinervon tekstiä:

Puikkona jäsenissään vihertää
kieltämättä loistava kirjailija

Sinervon vertauskuvallisella patjalla
oksennus todistaa myös muodon tasolla
alistuneen ryhdin