lauantaina, elokuuta 15, 2009

Lytätäänpä

HS julkaisi ennakkotietoja syksyn uusista kirjoista, ja ntamon uutuuksien puuttuminen listalta tietysti hiukan harmitti. Mutta eniten kuitenkin ihmettelin etusivun juttua, jossa kahdeksan kirja-alan sisäpiiriläistä vastasi nimettömästi lehden esittämiin kysymyksiin. Mihin kysymyksiin, jos saa kysyä?

Jutun loppukaneetti oli lähinnä surkuhupaisa: "Varmaa on, että sähkökirja ei syrjäytä maailman parasta käyttöliittymää, kirjaa." Kenenköhän "kirja-alan sisäpiiriläisen" suusta tämä latteus mahtoi olla peräisin? Omaperäisyydessään, oivaltavuudessaan ja totuudessaan se ainakin oli yhtä säälittävä kuin vanha kunnon: "Suomi on kaunis kieli." (Niin muuten on, koska se on meidän, ei siksi että se on muita kauniimpi.)

1 kommentti:

Reijo Valta kirjoitti...

Latteus sanonta on siinäkin mielessä, että se on tautologia. Kommentoija lienee mielessään tavoitellut koodeksia, siis tätä tunnettua yhdelta sivulta sidottujen paperiarkkien kokoelmaa, joka on suojattu kansilla.

Aikoinaan koodeksi korvasi kääröt, koska sen pystyi avaamaan suoraan miltä sivulta tahansa. Tiedonhaku helpottui huomattavasti, kun ei tarvinnut rullata kääröjä pitkiä pätkiä löytääkseen oikean kohdan.

Sähkökirja, ainakin nykyisissä muodossaan, olisi paluu kääröjen aikaan.