torstaina, lokakuuta 22, 2009

Systeemin ehdoilla

Helsingin Sanomain "vastaus" kritiikkikeskusteluun ja sille esitettyihin vaatimuksiin oli juuri sellainen journalistinen mitättömyys kuin odottaa sopi: typerä, vastapuolta halveksiva ja pelkurimainen.

Toisaalta oli myös aivan turha odottaa, että iso peto noin vain paljastaisi pehmeän vatsapuolensa jonkun räksyttävän pikku rakkikoiran edessä.

Kliseillä jatkaakseni: sitä saa mitä tilaa. Jos ryhtyy vaatimaan reilua peliä isommalta vastustajalta, saa varautua siihen että joutuu suostumaan sen asettamiin sääntöihin.

Valinnat on tehtävä. Jos haluaa mukaan HS:n ylläpitämään kritiikkileikkiin, sanellut ehdot on nieltävä. Jos kaipaa ison talon hyväksyntää (olipa kyseessä "oikea" kustantaja tai "oikea" tiedotusväline) on ihan turha toivoa itselleen erikoiskohtelua. Pelin sääntöihin on vain yksinkertaisesti alistuttava.

Toinenkin, maanalainen vaihtoehto on, systeemin ulkopuolelle jättäytyminen. Se on ehkä kylmä ja karu valinta, mutta eipähän tarvitse tehdä pahaa mieltä ja huonoa omaatuntoa aiheuttavia kompromisseja.

Kuten Bob Dylan sanoo, systeemin ulkopuolella eläminen edellyttää jotain, mihin sen piirissä toimivat eivät ikinä pysty: "To live outside the law you must be honest."

2 kommenttia:

Pentti Aitta kirjoitti...

Do it!

Rehellisyys on ainut asia jolla on merkitystä. Se vie jonnekin. Kaikki muu vain itseensä, valheeseen, siihen mitä se on, mitä helsingin sanomat on, ei mitään, HS ei ole elossa, se on kuollut, sinä et ole, päätä elää, ole rehellinen, ole tosi, elä ja kuole. Laki on sinun. Hs ei ole sinun. Kritiikki on kuolema. Sinä olet ihminen. Hs ei. Hs:n toimittaja ei. Hs:n jutun kohde ei. Hs:n kuvaama maailma on kuollut, Hs on uskonto, kuollut uskonto, menneisyyden jäänne, unohda hs, unohda mennyt, poista kaikki mikä oli, katso mitä jää jäljelle, näe se, tunne se, tiedä kuka olet, elä, ja sen jälkeen ala

kirjoittamaan

Rakkaudella,
Pentti

Karri Kokko kirjoitti...

Jep! Jep!