maanantaina, huhtikuuta 20, 2009

Lisää rofeista ja poldeista

"Haluaisin jatkaa kilpailua informaation avaamisesta verkkoon ja jatkaa vakuuttelua, että taitavat kompromissit edistävät myös tekijöitä."

Näin siis Kemppinen uusimman merkintänsä lopputulemassa. Tässä on sanottuna jotain olennaista. Ei auta antautua sellaiselle vapaudelle, jossa piraatit hyötyvät entisten konnien sijaan ja hyviksien kustannuksella. Muttei myöskään kannata jumittua vanhoihin poteroihin vain siksi, että ennen oli riittävän hyvin. On mietittävä mitä tarkoittaa "taitava" ja mitä "kompromissi". Olisiko mahdollista löytää sellainen ratkaisu, että kaikki hyötyvät?

4 kommenttia:

Mikael Brygger kirjoitti...

Muistan erittäin hyvin tätä "vastuullinen piratismi" -keskustelua kautta 90- että 00-luvukujen. Kirjallisuuden kannalta kiinnostavalta tuntuisi alustojen moninaistuminen, esim. sähköisten kirjojen yleistyessä.

Olematon on se runoilijoiden määrä, joka elää kustannuspalkkioilla ja myyntituloilla. Ennustan, ettei mene kauan (viim. vuonna 2012), kun jokin kustantamo keksii julkaista runoilijoidensa teokset ilmaiseksi tai yhtä vuosimaksua vastaan netissä.

Mikael Brygger kirjoitti...

*kautta 90- että 00-lukujen

*jokin isohko kustantamo siis

Jouni kirjoitti...

"Ennustan, ettei mene kauan (viim. vuonna 2012), kun jokin kustantamo keksii julkaista runoilijoidensa teokset ilmaiseksi tai yhtä vuosimaksua vastaan netissä."Tulikin tuosta mieleeni että pitääkin tehdä kirjastani PDF ja laittaa se jakeluun netissä.

Pieni kuukausimaksu olisi suhteellisen järkevä idea, tällöin tekijätkin saisivat jotain.

Olen muuten odottanut milloin tekijänoikeusjärjestöt keksivät vaatia internetoperaattoreille kopiointi/esitysmaksua nettikopioinnista, sillä P2P on tullut jäädäkseen, sitä ei enää kyetä estämään, joten yksi - ja heidän näkökulmastaan helpoin - tapa jolla tekijänoikeusjärjestöt voisivat saada osansa netissä ilmaiseksi liikkuvista kopioista olisi vaatia internetoperaattoreille samankaltaisia esitys-/kopiointimaksuja kuin mitä nyt radio- ja televisioyhtiöt joutuvat maksamaan.

Toivoa sopii, että kun tekijänoikeusjärjestöt tuon keksivät he eivät kuitenkaan käy liian ahneiksi.

ninni kirjoitti...

utilitarismi, ainakaan taloudessa
ei ole hyvä