perjantaina, elokuuta 22, 2008

Suomalainen hay(na)ku

Ketäpä
pieni koiranpentu
ei saisi hymyilemään.

Kuka mahtoi kirjoittaa ensimmäisen suomalaisen hay(na)kun? Olen silloin tällöin etsiskellyt niitä vanhoja kirjoja ja antologioita silmäillessäni. Kolmirivisiä ja kuusiasanaisia pikkurunoja on toki julkaistu paljon, mutta ihme kyllä ei hay(na)kun edellyttämään skeemaan (1+2+3 tai 3+2+1 sanaa). Tuo yllä oleva on — aivan niin, arvasit oikein — Risto Rasan kokoelmasta Hiljaa, nyt se laulaa vuodelta 1974, eli runo on kirjoitettu kolmisenkymmentä vuotta ennen Eileen Tabiosin "keksimää" uutta runomuotoa.

Heleä käenrieskan keltainen,
mattaa haavan
keltajäkälä

Toinen esimerkkini on arkkipoeetta Kari Aronpurolta, joka on juuri julkaissut 20. kokoelmansa Lehmän henkäys. Kokoelma sisältää sarjan pikkurunoja, joista kolme on tyylipuhdasta hay(na)kua. Aronpuro itse kutsuu kolmirivisiään haikuiksi, vaikka ne eivät ahtaasti tulkiten täytä haikun muotovaatimuksia. Tässä Aronpuro ottaa esimerkkiä Jack Kerouacilta, joka keksi kutsua omia pikkurunojaan nimellä American Haiku. Tähän velkaan saadaan viittaus myös seuraavassa:

Kiitäjä Jackin syreenissä
— yksi teriö
tipahti

Ja aivan oikein! Lehmän henkäys sisältää myös kattavan, kuusi sivua täyttävän indeksin, jonka mukaan kyse on nimenomaan Kerouacista. Luettelosta löytyy niin ikään seuraavan runon "kristillisen uskonnon perustaja":

Puuttuu fresko: Jeesus
räjähtää nauramaan
rahanvaihtajille

Tämä on aitoa Aronpuroa. Voin hyvin kuvitella hänen sisäänpäin kääntyneen, lempeän hymynsä, kun runo on hänelle ilmestynyt. Sitä paitsi runo toimii: kuusi sanaa vain, ja jo alkaa lukija maalata laajaa freskoa mielessään.

Rakenteeltaan Lehmän henkäys on "muodikkaaseen" tapaan aakkostettu: jokainen osasto on omistettu yhdelle suomen kielen aakkoselle. Esimerkkinä vaikkapa f-kirjaimen kohdalta löytyvä "Found Poetry", joka sisältää neljä löydettyä runoa. Myös "Flarf" olisi tullut kysymykseen, mutta sen aineksia Aronpuro on sirotellut ympäri kokoelmaa. Eli kaiken kaikkiaan runollisten keinojen ensyklopedia, manuaali ja runsaudensarvi.

Ei kommentteja: