keskiviikkona, marraskuuta 14, 2007

Reilu meininki

Suomen Tietotoimiston uutisia:

Plagiarismia eli toisten tekemien tekstien luvatonta lainaamista voidaan vähentää tietokoneiden avulla. Tunnistusohjelmistoilla voidaan löytää kopioituja tekstinpalasia elektronisesta aineistosta. Ohjelmistojen avulla voidaan esimerkiksi paljastaa kopiointitapauksia opiskelijoiden harjoitustöistä, toteaa filosofian tohtori Maxim Mozgovoy tuoreessa väitöskirjassaan.

Tutkimusten mukaan opiskelijat myös tiedostavat plagiarismin paremmin tietäessään, että käytössä on tällaisia tunnistustyökaluja. Ohjelmat auttavat näin opettajaa myös luomaan kurssille reilun ilmapiirin, Mozgovoy sanoo.

Esimerkiksi tekstin esikäsittelymenetelmä auttaa torjumaan yksinkertaisia kopioinnin piilotusyrityksiä, kuten tekstin mukaelmia ja sanojen korvaamista synonyymeillä. Plagiarismia voidaan tunnistaa myös tietokoneohjelmista, vaikka kopioitua ohjelmaa olisikin muokattu huomattavasti.

Väitöskirja tarkastettiin keskiviikkona Joensuun yliopistossa. Maxim Mozgovoy on valmistunut filosofian tohtoriksi Pietarin yliopistosta vuonna 2006 ja työskentelee tutkijana Joensuun yliopistossa.
Tämähän menee kiinnostavaksi. Miten minun nyt käy ja muiden sitaattitekniikkaa käyttävien runoilijoiden? Varsinkin kun kopioinnin piilotusyrityksetkin, kuten mukaelmien ja synonyymien käyttö, on tehty turhiksi?

No, en ole asiasta oikeasti huolissani, päin vastoin. Tästä voi seurata jotain oikeasti jännittävää. Sitä paitsi Mozgovoy on itsekin jonkin sortin runoilija.

Ei kommentteja: