maanantaina, lokakuuta 19, 2009

Kritiikistä ja keskustelusta

Tänään HS:ssa käyty kritiikkikeskustelu on nostanut esiin monta hienoa asiaa. Mielestäni niistä tärkeimpiä on havainto, ettei Jukka Petäjän sutaisu palvele runoutta, mutta ei myöskään lukijaa (jonka asema kai tulisi olla lehden erityisessä suojeluksessa). Toiseksi arvostan lehteä moittivien kommentoijien rikkumatonta linjaa: arvostelu esitetään perustellen ja ehdottomasti omalla nimellä.

Jo nämä kaksi pointtia riittävät perusteiksi perinpohjaiselle itsekritiikille lehden sisällä. Eri asia on, saammeko kuulla toimituksen omaa tilintekoa asiasta, mutta sitähän sopii toivoa.

Se, että lehti jätti julkaisematta oman kommenttini, on tässä sivuseikka, eikä päätöksestä metelöiminen aja varsinaista asiaa. Senpä tähden katson viisaimmaksi olla julkaisematta tekstiä myöskään tässä. (En sitä paitsi suinkaan usko olleeni ainoa kirjoittaja, jonka kommentti on jätetty julkaisematta.)

Tarkemmin ajatellen voi olla, että lehti hämmentyi asenteestani. Kirjoitukseni on nimittäin tulkittavissa myös kriitikon puolustuspuheeksi, ehkä ironiseksi mutta kumminkin. Eihän Petäjä oikeastaan munannut vain itsään ja lehteään, vaan lausui julki koko joukon uutta runoutta kohtaan yleisesti tunnettuja ennakkoluuloja.

2 kommenttia:

Teemu Helle kirjoitti...

On juuri "vaarana", että tuonkaltaisilla keskustelupalstoilla sensuuri vie lopulta pohjan keskustelulta. Tietenkin esim. omilla nimillä kirjoittaminen on eri asia kuin nimimerkeillä. Nimimerkkimielipiteitä ei minusta edes tarvitsisi välttämättä julkaista.

Hämmentävää on tuollainen sensuuri. Ja lehdelle oman kuopan kaivamista, ennen pitkää.

Juhani Tikkanen kirjoitti...

hmnn arvoisa KK :-:
kävin täällä ihan sen takia että lukisin mitä HS sinusta sensuroi...

Muuta:

elämä etenee, palasin Jyväskylästä, Tuulia Toivasen Se kiinalainen Nieminen kirja (SKS 2002) julkistettiin. Mielenkiintoisia tarttumakohtia modernismiin, joka Suomessa tarkoittaa liiketta sodan jälkeen, ymmärrettävistäkin syistä. Itse takerruin Vortexiin, Tuulian kirjassa siitä on mielenkiintoisia tartuntoja.

Mutta nyt hirveästi kutisee että mitä erinomaista KK oikeastaan kirjoitti Petäjän,,, kritiikkikö se sittenkin oli,,, julkisen ampumahaavan tökkäisystä?

Aaamulla
ulkolämpömittari näytti
+ 6 C. Lämpenee.

Tulee siis kesä!
Talvelle hyvästit
jätetäänx?

(Nuo ovat teknisesti hay(na)ku toteutuksia, vai kui? :-)